perjantai 4. maaliskuuta 2011

Istu, ole hyvä!

Aikojen alussa ihmiset kiinnostuivat kaltaisistaan lähinnä metsästys- ja paritteluseuramielessä. Kun he iltaisin metsästysretkien jälkeen kerääntyivät istuskelemaan maahan nuotion ääreen, alkoi joku kerran pohtia ratkaisua siihen, etteivät muhkuraiset kivet tuntuisi niin ikäviltä takamuksen alla. Alettiin kehitellä jonkinlaista istuinalustaa, ja näin syntyi penkki. Ajatus penkistä alkoi aikojen ja aikakausien myötä kehittyä, ja syntyivät puistonpenkki, koulunpenkki, vaihtopenkki, piinapenkki... ja niin edelleen.

Penkki liittyy vahvasti jokaisen ihmisen elämään. Enkä nyt tarkoita penkkiä pelkkänä istuinalustana. Kun ihminen istahtaa penkille, hänellä on lähes aina siihen jokin syy:

Istahdat kävelylenkillä puistonpenkille. Kenties tarvitset hengähdystaukoa maratoonille treenaamisesta. Ehkä haluat istua alas voidaksesi täysille keskittyä juttelemaan -tai riitelemään- puhelimessa ystäväsi kanssa. Ehkä penkillä istuu jo joku, ja haluat hivuttautua hänen seuraansa. Kenties toivot, että pieni jutustelu penkillä johtaa myöhemmin johonkin kiihkeään hänen kanssaan..tai sitten haluat vain tuntea itsesi tärkeäksi torumalla häntä sorsien syöttämisestä.

Istut jo kolmatta päivää television edessä penkkiurheilemassa. Yle televisioi lähes suorana yleisurheilun MM-kisoja. Ehkä istut siinä, koska haluat kokea elämässäsi tähtihetkiä -tai no, oikeastaanhan nuo tähtihetket ovat jonkun muun elämästä, mutta haittaako tuo. Tai sitten istut siinä muistellen omia urheilija-aikojasi ja mietit: "minäkin voisin nyt olla tuolla". Se kun ei tuossa tilanteessa muistu mieleen, että kun itse urheilit, kulutit lähinnä vaihtopenkkiä. Tai kenties penkillä urheilu onkin vain tapa viettää poikien viikonloppua, kun vaimo ja muksut ovat vierailulla anoppilassa. Urheilu ei oikeastaan edes kiinnosta, mutta pakko katsoa nyt kun kukaan ei ole sitä kieltämässä.

Kaikki ihmiset istuvat elämässään enemmän tai vähemmän koulunpenkillä. Joku valitsee sen "enemmän" koska viihtyy koulussa. Eli saa hyviä arvosanoja, koska on nätti ja isi on koulunjohtokunnassa. Jollekulle koulunpenkki on tie arvostettuun, köhköh.. anteeksi..ammattiin. Joku valitsee"vähemmän" koska hänellä ei ole aikaa turhuuksiin, eikä hän  halua olla mikään kädetön nörtti. Sitä paitsi tytöt tykkää koviksista, ja kovikset ei käy koulua.

Kuten aikaisemmin totesin, penkki liittyy vahvasti ihmisen elämään. Jokainen meistä istahtaa elämänsä aikana monille eri penkeille, edellä olevat ovat vain yksittäisiä poimintoja. Kaikki penkit eivät ole mieluisia, joiltakin ei tee mieli nousta. Se kuinka montaa penkkiä loppupeleissä elämässäsi kulutat ja miksi, riippuu sinusta itsestäsi.

Ei tässä muuta, istahtelemisiin!

5 kommenttia:

  1. Nyt täytyy sanoa, että penkkitekstisi oli Mahtava isolla M:llä. Tykkäsin, tykkäsin ja tykkäsin vielä enemmän!

    Vaikka pituutta oli suht vähän, oli siinä mielettömästi hyviä oivalluksia. Lempikohta? Pidin siitä kokonaisuudessaan alusta loppuun :)

    Teksti pisti nauramaan, mutta myös pohtimaan omia elämän penkkejä.

    VastaaPoista
  2. Kiinnostava ja monipuolinen teksti penkeistä! Tätä olisi lukenut enemmänkin :)
    Hyviä näkökulmia penkkeihin :)

    Lähetäpä tämä penkki-kilpailuun!!

    VastaaPoista
  3. Tykkäsin kanssa tosi paljon. Hennin sanoja lainatakseni: "sai pohtimaan omia elämän penkkejä". Pidän tälläsista teksteistä joita jää vähän miettimään vielä jälkeenpäinkin.

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoinen ja hyvin keksitty näkökulma penkkeihin :) Eipä noihin edellisiin kommentteihin ole paljon lisättävää, hyvä penkkiteksti, tykkäsin ! :)

    VastaaPoista
  5. Asiallinen teksti, ja kivasti kirjoitettu :) Sai myös miettimään niitä penkkejä, joilla ja minkä tähden aikaansa kuluttanut.

    VastaaPoista